Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ε...όπως ειλικρίνεια

Είναι μία από τις πιο μεγάλες αρετές την οποία πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να τηρήσει. Αλήθεια όλοι την αναζητούν αλλά σε πόσους από εμάς πραγματικά αρέσει η ειλικρίνεια; 
Μια σχέση είναι πάρα πολύ σημαντικό να χτιστεί πάνω στην ειλικρίνεια. Εξάλλου όλοι θυμόμαστε την παραβολή με τον βοσκό όπου το ένα ψέμα έφερνε το άλλο.έτσι είναι και στις σχέσεις αν θα ξεκινήσεις με ψέμα θα συνεχίσεις αναγκαστικά με ψέμα και όταν αργά η γρήγορα όλο αυτό αποκαλυφθεί θα έχεις χάσει τον άλλο αλλά  και τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν ζεις στο ψέμα χάνεσαι, νομίζεις πως κοροϊδεύεις τους άλλους αλλά ουσιαστικά κοροϊδεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό.
Υπάρχει σε όλα αυτά όμως και ένα μικρό παραθυράκι που μ'έχει διδάξει πως υπάρχουν μικρά πράγματα στα οποία η ειλικρίνεια δεν κάνει και τόσο καλό. Είναι κάποιες απόψεις ανθρώπων για μικροπράγματα που όταν ειπωθούν πληγώνουν τους γύρω τους ενώ δεν έχουν ουσιαστικά και τόσο σημασία ή είναι πράγματα στα οποία η γνώμη μπορεί να αλλάξει σύντομα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να μην ξεστομίζουμε την ειλικρίνεια μας αλλά να την κρατάμε για εμάς και να την λέμε αφού πλέον την έχουμε διαμορφώσει εξολοκλήρου και αφού είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες των λεγόμενων μας.
Τελος βλέπω πολλούς ανθρώπους που προκειμένου να κερδίσουν την δική τους ψυχική ηρεμία ή κοινώς "να βολευτούν" αποκρύπτουν την αλήθεια. Το μεγαλείο όμως είναι ακριβώς αυτό "να είσαι γνήσιος" κάθε στιγμή. Nα είσαι υπεύθυνος των θέλω σου, και να τολμάς ακόμα και να χάσεις κάτι που δεν θα μπορούσες να κρατήσεις αν ήσουν ειλικρινείς, γιατί όσο και να προσπαθείς ούτως ή άλλως αυτό δεν θα το έχεις ποτέ.