Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Π...όπως παιχνίδι

Το παιχνίδι εμπεριέχει μέσα του τη λέξη παιδί, και αυτό από μόνο του υποδηλώνει μια σχέση μοναδική. Παιδί που στερείται το παιχνίδι, είναι ένα δυστυχισμένο πλάσμα, δεν μπορεί να μεγαλώσει φυσιολογικά.
Χαίρομαι με τα παιδιά που τους αρέσει να παίζουν στις γειτονιές αλλά αυτή είναι μια εικόνα που σπάνια πλέον τη συναντούμε. Ο φόβος των γονιών και η ανασφάλεια να αφήσουν το παιδί έξω από το σπίτι λόγω των κινδύνων που έχουν αυξηθεί, περιόρισαν τους μικρούς εξερευνητές στα όρια των σπιτιών. Είναι διαφορετικά τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει το παιδί μέσα στο σπίτι και τελευταία αυτά αφορούν κυρίως το διαδίκτυο με κινδύνους ακόμα μεγαλύτερους από αυτούς που θα μπορούσαν να συναντήσουν έξω.
Με το παιχνίδι η φαντασία του παιδιού βρίσκει υγιή διέξοδο, το παιδί δοκιμάζει διάφορους ρόλους, εξερευνά, μαθαίνει τη ζωή, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα του κοινωνικοποιείται, μαθαίνει να ακολουθεί τους κανόνες της ομάδας, αναπτύσσει φιλίες που θα κρατήσει για μια ζωή.
Μπαίνει σιγά σιγά στη φάση της εφηβείας νιώθοντας πλήρες, γεμάτο από εμπειρίες, δεν χρειάζεται να προσποιηθεί έχει αποδεχτεί πολλά στοιχεία του εαυτού του.
Παρατηρώντας το παιχνίδι ενός παιδιού μπορείς να μάθεις πολλά για την κατάσταση της ψυχής του. Είναι ένας ασφαλής για εκείνο τρόπος να εξωτερικεύσει όσα αισθάνεται.
Τα σημερινά παιδιά είναι φορτωμένα με ένα πρόγραμμα γεμάτο από δραστηριότητες και φροντιστήρια,γυρίζουν στο σπίτι εξαντλημένα για να διαβάσουν τα μαθήματα της επόμενης μέρας και έπειτα να ξεκουραστούν. Οι γονείς θεωρώ πως θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία στο παιδί τους να έχει καθημερινά λίγο ελεύθερο χρόνο για να παίξει.Έχει να αποκομίσει πολλά οφέλη από αυτό, και κυρίως όσο αφορά τη  διαμόρφωση της προσωπικότητας του.
Ως παιδί έπαιξα πολύ, και αυτό είναι κάτι που με γέμιζε πολύ. Μπορεί να κινδύνεψα κάποιες φορές, αλλά έμαθα πολλά μέσα από το παιχνίδι, πράγματα που τώρα συνειδητοποιώ, είναι αυτά που ανέφερα παραπάνω και πάνω από όλα το ότι νιώθω γεμάτη και είμαι σε θέση να προσαρμόζω πράγματα που αναλογούν στην ηλικία μου και μπορούν να μου δώσουν αντίστοιχη χαρά, ακόμη και σήμερα...